URL szerepe a keresőoptimalizálásban

Picture of benefikriszti

benefikriszti

URL

Az url az a karaktersorozat, amit az ún. webcímként szoktunk használni. Ennek vajon van jelentősége a SEO-ban? A címet elolvasva, mivel erről írok, logikus lehet a válasz, hogy igen.

Használt idegen kifejezések jelentése

Az URL rövidítés jelentése

Maga az U-R-L az angol „Uniform Resource Locator” kifejezés rövidítése, ami magyarul azt jelenti, hogy „egységes erőforrás-azonosító”. Na, ennek még nincs jelentősége a SEO-ban, ezt csak leírtam, hogy tudd, hiszen annyit használjuk ezt a három betűt.

A slug jelentése

Nem, nem a meztelencsigáról van szó. A slug [ejtsd: szlág] az URL végén, vagyis a domain név után egy perjel (/) mögött látható tag. Jelen oldal esetében ez a https://seobenefit.hu/url böngészőcímből maga az „url” tag, hiszen erről szól ez a cikk.

Az url slug képzése SEO szempontból

A slugot általában az aloldal címéből képzik, de bármire átírható. És ez a jó nekünk SEO szempontból. Ezzel már kezdhetünk valamit!

Slug tartalmi képzése

Igazából 2 dologra kell figyelned, amikor kitalálod az url végződést:

  • Az url slug-ban legyen benne a megcélzott kulcsszó olyan pontosan, amennyire csak lehet
  • Legyen minél rövidebb. Ez egyrészt a látogatók számára is bizalomgerjesztőbb, könnyebben megjegyzik, vagy megosztják, mint a hosszú, krixkrax végű webcímeket. Másrészt a kereső is jobban szereti, harmadrészt pedig te is könnyebben visszaköveted a statisztikáidat, ha egyértelmű, hogy melyik aloldal címét látod (pl. a Search Console-ban).

Slug képzés technikai szempontjai

  • Használd az angol abc betűit. A Google így is érti a tartalmadat. Egyes programok meg nem alkalmazhatók ékezetes karaktert tartalmazó url címekre.
  • A szóközök helyén kötőjel (-) legyen, ne aláhúzás (_), mert az nem szóelválsztó jel, a robotok egy szónak érzékelik az aláhúzással „elválasztott” szavak.

URL cím módosítása

Lehetséges, hogy a weboldalad elkészültekor még nem tudtad a slug képzés fenti szabályait. Ne keseredj el, attól még kiváló eredményt elérhetsz az (al)oldaladdal. Meglévő oldalak URLjét ne írd át, azzal lehet, többet ártasz az oldaladnak, mint amennyit használsz. Majd a következő aloldalnál már alkalmazod ezt a SEO praktikát.

Tulajdonképpen ennyit érdemes tudni a SEO URL-ről.

Picture of benefikriszti

benefikriszti

Benefi Krisztina vagyok, SEO szakember, szövegíró, webdesigner, diplomás biomérnök. Frissen indult vagy a Google-ben eredményt még nem elért weboldalaknak segítek, hogy bekerülhessenek a TOP10-be, azon belül is minél előkelőbb helyezést elérve.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

html heading - tartalmi hierarchia

HTML heading, tartalmi hierarchia (h1-h6)

A keresőoptimalizálás időben és mennyiségben jelentős részét az optimalizált szövegírás teszi ki. Nem csak a weboldal szövegezése fontos, de a friss tartalmat jelentő, rendszeresen közzétett blogbejegyzések, blogcikkek esetében is kritikus, hogy értékes tartalmat adjunk, amit az emberek el is olvasnak.

Tovább olvasom »
URL

URL szerepe a keresőoptimalizálásban

Az url az a karaktersorozat, amit az ún. webcímként szoktunk használni. Ennek vajon van jelentősége a SEO-ban? A címet elolvasva, mivel erről írok, logikus lehet a válasz, hogy igen. Használt idegen kifejezések jelentése Az URL rövidítés jelentése Maga az U-R-L

Tovább olvasom »