Mi a Title szerepe a SEO-ban?

Picture of benefikriszti

benefikriszti

A title funkciója a rendszerezés

Mi az a SEO title és miért fontos?

Szó szerinti fordításban a title címet jelent. Azonban nem összekeverendő az adott oldalon látható és olvasható főcímmel (headline). A SEO cím szinte láthatatlan magán a weboldalon. …Jó, jó, de pontosan mi a title?

Ha rangsorolni kéne a SEO technikai elemeit fontossági sorrendben, a Title minden bizonnyal az első helyen végezne. Az itt szereplő kifejezés egyfajta iránymutató tábla a Google számára. Direkt módon közli a keresőmotorral, hogy mivel foglalkozik, miről szól az adott oldal, így megkönnyítve a dolgát. A title tehát a legfontosabb technikai elem a keresőoptimalizálásban (SEO-ban).

Egy hasonlattal élve talán érthetőbb a SEO cím(ke) működése. Olyan, mintha a Google főzni szeretne a vendégeinek, és a konyhájában rendelkezésre álló ételek közül a címkéjük alapján választja ki, éppen mire van szüksége.

Kiejtése

A title angol szó, kiejtése az angol kiejtésnek megfelelően: tájt(ö)l

Szinonímái

A titellel az alábbi formákban találkozhatsz még:

 • SEO title
 • cím
 • SEO cím

Hol látható a Title a honlapon?

Mint említettem, a Title a weboldalon szinte láthatatlan. Egyetlen hely, ahol az oldalt megnyitva megjelenik, az a böngészőlap tetején lévő fülecske. A kurzort (nyilat) fölé állítva előugrik a teljes SEO cím, így olvasható el magán az oldalon.

Van egy másik, sokkal fontosabb hely, ahol még megjelenik a gondosan megírt SEO címünk. Ez pedig nem más, mint a kereső találati listája. Persze, abban az ideális esetben, ha már megjelensz egy adott kulcsszóra a keresőben.

Amikor a Google kilistázza a találati eredményeket, a kék színnel megjelenített, linkként szereplő sor maga a SEO title. Erre kattintva navigálhatsz el a céloldalra.

A jól megírt SEO cím sem garancia rá, hogy 100%-ban az fog megjelenni a kereső listájában. Bizonyos esetekben a Google fölülírja az általunk adott title-t:

 1. Olyan kulcsszóra jön be egy oldal, amit nem tartalmaz a title. Ekkor a szövegből maga a kereső emeli ki az általa kiválasztott részletet.
  A rosszul megírt SEO cím esete mellett ez akkor fordulhat elő, ha ritka keresésű kulcsszóra keres rá valaki. Ilyenkor a keresőrobot nem talál jobb egyezést, és felhoz olyan oldalt, oldalakat, amik nem arra a kulcsszóra lettek optimalizálva (ezért nem szerepel a tilte-ben), de az adott témáról releváns tartalom található a szövegben.
 2. A Cím végén megjelenő, általunk definiált márkajelzést is átírhatja a Google robot, ha megfelelőbbnek találja úgy.

Title html tag a forráskódban

Ahhoz, hogy ismerd a SEO alapfogásait nem kell programozónak lenned, ugyanakkor honlapelemzésekhez elengedhetetlen a SEO szempontjából lényeges meta adatok elemzése. Ezeket legegyszerűbben a vizsgálni kívánt weboldal forráskódjában tudod megnézni.

A SEO cím html kódja egyszerűen: <title>”Itt szerepel a title”</title>

Windows alatt egy oldal forráskódját a Ctrl+U, macOS-ben a Command + Option + U billentyűkombinációval hívhatod elő. A forráskódon belül keresni pedig a Ctrl+F / Command + F lenyomásával tudsz (ahogy bármely honlap szövegében is).

Milyen a jó Title?

A jó SEO cím tulajdonságai:

 • Szerepel benne a kulcssszó, lehetőleg ragozatlan alakban és az elején
 • Egyértelművé teszi, hogy miről szól az adott aloldal
 • Figyelemfelkeltő, kattintásra ösztönöz
 • Képzése: alap (általában az aloldal címe) + utótag (márkanév)
 • Maximális (látható) hossza 55-70 karakter, amibe a márkanév utótag is beleszámít
 • Ha hosszabb, a Google akkor is látja, de a találati listában a vége …-tal jelenik meg
 • Minden aloldal esetében egyedi

Javaslat kezdőknek

Amennyiben még teljesen új vagy a keresőoptimalizálás / SEO témában, és a Title kapcsán hirtelen csöppentél a témába, javaslom, kezdésként olvasd el a Mi a SEO, vagyis mi a keresőoptimalizálás? című blogcikkemet.

Picture of benefikriszti

benefikriszti

Benefi Krisztina vagyok, SEO szakember, szövegíró, webdesigner, diplomás biomérnök. Frissen indult vagy a Google-ben eredményt még nem elért weboldalaknak segítek, hogy bekerülhessenek a TOP10-be, azon belül is minél előkelőbb helyezést elérve.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

html heading - tartalmi hierarchia

HTML heading, tartalmi hierarchia (h1-h6)

A keresőoptimalizálás időben és mennyiségben jelentős részét az optimalizált szövegírás teszi ki. Nem csak a weboldal szövegezése fontos, de a friss tartalmat jelentő, rendszeresen közzétett blogbejegyzések, blogcikkek esetében is kritikus, hogy értékes tartalmat adjunk, amit az emberek el is olvasnak.

Tovább olvasom »
URL

URL szerepe a keresőoptimalizálásban

Az url az a karaktersorozat, amit az ún. webcímként szoktunk használni. Ennek vajon van jelentősége a SEO-ban? A címet elolvasva, mivel erről írok, logikus lehet a válasz, hogy igen. Használt idegen kifejezések jelentése Az URL rövidítés jelentése Maga az U-R-L

Tovább olvasom »